Национален номер: 0700 155 35

siding_install

Сутерен:

Проверява се сутеренната част на сградата- цокъла. При наличие на пукнатини, мухъл и други се препоръчва почистване , а когато това не е достатъчно и цялостна подмяна на цокъла.

Носеща конструкция от метални профили:

Сайдингът се монтира хоризонтално. Конструкцията това са вертикално поставени метални профили през max 60 см, без да се забравя обиколката на покривната повърхност и рамките на прозорци и врати. Препоръчителният размер на конструкцията е 60 х 27 мм или с дебелина 2 см по- голяма от дебелината на топлоизолацията, при наличието на такава.

Конструкцията се закрепва с винтове ( дюбели ) на всеки 60 см. Свързва се така, че да се гарантира гладка повърхност и да се предвидят отвори за естествено проветряване в долната част. Поставя се изолационния материал между носещата конструкция и всичко се покрива с паропропускливо фолио.

Профили за стените:

Облицовъчните плоскости се закрепват на всеки 60 см с помощта на винтове от неръждаема стомана в средата на жлеба за разширяване.

Сайдингът се монтира от долу на горе, като първо се поставят стартиращи профили над цокъла по цялата обиколка на сградата и над прозорците и вратите. Поставят се и останалите странични профили.

Първата плоскост се закрепва в стартиращия профил и следващата се закача и закрепя за нея. Трябва да се предвидят луфтове, зависещи от околната температура при монтирането:

  • 5°С – 10 мм (X)
  • 15°С – 7 мм (X)
  • 25°С – 5 мм (X)