Полезно

Монтаж на външни и вътрешни первази за прозорци

Най-удачният и правилен монтаж на подпрозоречните дъски е полагането им непосредствено със съответният вид дограма, било то PVC, алуминиева или дървена.

Подпрозоръчният перваз се поставя в светлият отвор на дадения прозорец, след това се монтира самия прозорец върху перваза, нивелира се и се дюбелира за стената наедно с подпрозоръчната дъска.

Но практиката показва, че този начин на монтаж не се прилага винаги, затова Ви демонстрираме следните алтернативни методи на монтиране на подпрозоръчни дъски, в случаите на вече поставена нова дограма или е прието решение за префасониране и придаване на естетичен вид на стари и функционални прозорци.

В зависимост от обстоятелствата и поддържащата функция са възможни посочените три метода на монтаж : залепване, конзолно завинтване и директно поставяне върху зидарията и дюбелиране.

Вземат се точните размери на разстоянието пред прозореца, като задължително се имат впредвид диагоналите на мястото. Разрязването става най-лесно с помощта на ъглошлайф, който е необходимо да е с по-голям диаметър на работната част (напр.180 или 230мм диск) за по-голямо удобство. Може да се ползва и циркулярна машина, за по-прави разрези, но когато отворът е с много неправилна форма и изисква прецизни рязове е наложително да се вземе прободен трион(зеге), който обаче трябва да бъде с по-дълъг нож.

 

                                                                                                                                    

ЗАЛЕПВАНЕ – когато имаме достатъчна работна ширина, без опасност от отлепяне в случай на изнесен към ръба натиск.

За целта се ползва специален вид силикон с много добри лепилни показатели или професионален монтажен кит, който да бъде в удобна опаковка за монтиране с пистолет за силикон.

Лепилната смес се нанася върху определеното за поставяне място на „зиг-заг” с пистолета на по-дебел ствол, за да може след поставяне на дъската при последващо притискане материалът да се разнесе навсякъде.

В зависимост от постановката, капачките могат да се фиксират (с малко силикон) предварително върху дъската или да се залепят в последствие.

Получената фуга между подпрозоречната дъска и прозореца се прикрива с тънък слой силикон, в подходящ цвят.

ВЪРХУ ЗИДАРИЯТА, съпътствано с дюбелиране на дъската.

Този начин на монтаж се прилага при ограничена площ на задържане на дъската върху предпрозоречното пространство, т.е. когато имаме по-стърчаща от ръба на стената дъска и мястото за закрепяне е по-малко.

Тук се работи със сухи водоразредими строителни лепила (от типа на флесково лепило), които само уплътняват пространството под дъската, а самото закрепване става чрез дюбелиране през самата дъска върху зидарията.

На определените за фиксиране места се пробиват (с бормашина) равномерни отвори с размери Ø5-Ø6мм, като в горната лицева част на дъската размера на отвора е по-голям, за да мине главата на видията.

След приготвяне на лепилната смес я нанасяте с подходящ инструмент върху зидарията, полагате оразмерената (и разпробита) дъска и я фиксирате с помощта на тежини, които да предотвратят падане.

След изсъхване на сместта придържайки дъската пробиваме през отворите дупки в зидарията, поставяме дюбелите, завинтваме подходящите по размер видии и скриваме горните отвори на дъската със сходни по цвят декоративни тапи.

КОНЗОЛНО ЗАХВАЩАНЕ

Конзолното захващане е препоръчително при почти нулева или много малка площ за захващане на дъската. Тук трябва да се работи прецизно, за да се получи качествен резултат. Капачките на подпрозоречната дъска в този случай се мотират в началото (чрез лепене). Дъската се фиксира и се преценяват според ситуацията броят и вида на ъгловите планки, които ще се ползват. Те се завиват към долната част на дъската с по-къси (но по-дебели) видии, а към стената се захващат с подходящите за съответният тип мазилка (бетон, тухла , гипскартон и др.) крепежни елементи. Получената фуга между подпрозоречната дъска и прозореца се в този случай също може да се прикрие със слой силикон в подходящия цвят.

Разгледай моделите външни и вътрешни подпрозоречни первази тук >>