Полезно

Полезни съвети от Mr.Bricolage при избор на первази и ъгли за ламинат

Независимо дали искате козметично да прикриете фуга или да ги вградите като акцент за под и част от интериора, первазите и ъглите за паркет често присъстват в декора у дома и извън него. В случай че участват в довършителните работи на вътрешни или външни помещения, е добре да Ви бъде предоставен богат избор от варианти, за да изберете най-подходящия за Вас.

 

КАКВИ ПЕРВАЗИ ЗА ЛАМИНАТ ИМА

 

Тенденциите във визията на первазите се движат успоредно с тези на останалата част от пазара. Цветовете, формите и материалите се обновяват спрямо общата насока. Важно е первазите да се вписват в цялостната схема на интериора, независимо дали ги поставяте с причина или просто, за да внесат хармония и подчертаят детайлите.

Може да съобразите цвета с този на стената - да контрастират с нея, или да се сливат с нея – да бъдат в един и същ нюанс. Може да ги съчетаете и с цвета на пода, представете си го и ще забележите как оптически се уголемява пространството. Первазите за ламинат >> често се използват и за рамки на врати, като по този начин придават дълбочина и завършен вид на отвора.

 

 

Освен дизайна, е добре да обмислите и техническите особености, като материала, от който е изработен продукта:

• Дърво

• МДФ

• Пластмаса (PVC)

• Полимерни

Всеки един от тези варианти има своите характеристики, с които да съобразите подбора си. Пластмасовата опция е подходяща при употреба на ламинат. Това е оптимална комбинация между цена и качество заради предимствата, които предлага. Тя е устойчива на влага и мухъл, не е топлопроводима и издържа на промени в температурата или формата - в случаи на деформация. Пластмасови аксесоари от този вид се предлагат в множество размери и дизайни.

Другите два варианта не отстъпват на пластмасата по отношение на разнообразие от форми и размери, но са по-капризни по отношение на поддръжката си. Не издържат на влага и мухъл, но пък пасват идеално на паркет и по-екстравагантно обзаведени пространства.

 

 

КАК СЕ МОНТИРАТ

 

Монтажът звучи като сложен процес, но в случая е изключително безпроблемна част от довършителните процеси. Всеки аксесоар е пригоден за лесно поставяне на стената в зависимост от модела. Редно е и да обърнете внимание на стената и типа повърхност. Поставете вашите с:

• Дюбели – много здрав и традиционен начин

• Телчета – с помощта на такер, подходящо за пробивни повърхности

• Лепило – стандартен начин, подходящ за всяка повърхност

• Самозалепваща лента – подходящо за всяка повърхност

• Монтажна релса – при наличие на такава

 

С КАКВО СЕ РЕЖАТ

 

Дървените лайсни можете да свържете с декоративни ъгли или без такива, зависи от предпочитанията Ви. Когато се монтират без ъглови адаптари е добре да ги изрежете прецизно, за да прилепнат хомогенно. В такъв случай материала се реже под ъгъл. За да избегнете разминавания не трябва да режете на 90 градуса. Използвайте митра кутия за по-удобна работа. Може да използвате и трион – кръгъл или моторен. Ако режете МДФ лайсни, използвайте циркуляр или ръчна машина за рязане (ножовка). Пластмасовите елементи от този вид може да режете с ножовка.