Полезно

Какво е важно да знаем за подовото отопление

Коя е най-подходяща настилка, която може да се положи върху системата за подово отопление?

Днес знаем много за това. Асоциацията на европейските производители на ламиниран паркет - EPLF - постоянно изследват този проблем и определят най-добрите решения.

Производителността на системите за подово отопление винаги ще се увеличава, ако топлинната устойчивост на системата панел-под е възможно най-ниска. Този параметър вече е ясно показан на опаковките на панели и подови подложки; често има своя пиктограма за подово отопление и съответстваща звезда, за да посочи на потребителя кой продукт е най-подходящ за система за подово отопление.

Каква е действителната топлопроводимост?

Подът и подложката имат определена стойност на устойчивост на топлина, т.е. "R". Експертите на EPLF уточняват оптималната стойност „R“, за да се осигури най-висока производителност на подово отопление. В случая на цялата система стойността не трябва да надвишава 0,15 m²K / W.

Какво означава това?

Ако изберете под, чиято R = 0,07 m2K / W, стойността R на подложката не трябва да надвишава 0,08 m2K / W. По принцип, колкото по-ниска е топлинната устойчивост на системата, толкова по-добри са характеристиките на подовото отопление. Следователно, преди да изберете основата, проверете стойността на топлопроводимост на пода.

Като алтернатива може да изберете най-ниската възможна R стойност за вашето покритие и да сте сигурни, че тя ще съответства на всеки тип настилка. Подложките, предназначени за подово отопление, ще осигурят най-добрите показатели на отоплителната система без никакви топлинни загуби, ако стойността R е най-ниската възможна!

Не се притеснявайте за дебелината на основата или пода. Топлоустойчивостта не зависи само от дебелината, но и от плътността и вида на материала.

Продуктите, които се отличават с ниска устойчивост на топлина, позволяват забележимо намаляване на разходите за отопление.

Какво друго да имате предвид?

Преди монтажа на подови настилки, пода с отоплителна система трябва да бъде добре изсъхнал и влагата на основата не трябва да надвишава 1,8% CM.

Какво означава това?

По време на грубия строеж се използват хиляди литри вода, които проникват в таваните и стените. Влагата във въздуха също може да увеличи концентрацията на вода в пода. Ето защо е необходимо пода да е изсъхнал преди монтажа на настилката. Професионалните конструктори измерват съдържанието на влага в пода с помощта на химически измервателни уреди, т.е. използвайки СМ-метри на базата на карбамид. Може да се използва и електрически габарит, при условие че грешката в измерването не е критична (често е висока при този тип инструменти). Точното измерване е изключително важно, когато времето за изпълнение на проекта е значително намалено или сте притиснати от срокове за бързо завършване. И все пак подът трябва да изсъхне.

Подходящото ниво на влажност на пода и използването на паро бариера са необходими условия за гаранционните задължения на производителя на пода.

 

 

Запомнете

Изборът на тип настилка се прави в самото начало при планиране на инвестиция. Топлинното съпротивление е фактор, който трябва да се вземе под внимание.

Правилно избраната подложка ще намали съпротивлението на топъл въздух да премине в района. Термичното съпротивление на подова система (подово покритие + подложка) не трябва да надвишава 0,15 m² / W в съответствие с DIN EN1264.

Колкото по-ниско е термичното съпротивление от пода, толкова по-висока е ефективността на подовото отопление. За определяне на топлинната устойчивост на настилката, просто добавете термичното съпротивление като обща стойност на подовото покритие и подложката.

Например, ламиниран паркет с дебелина 8 мм има термична съпротивление от ~ 0,08 m²K / W. С този тип облицовка, трябва да използвате подложка с минимално термично съпротивление. Нолина предлага такива решения, а именно подложки Arbiton>>.

 

 

Най-добрата подложка за подово отопление при ламинат и трислоен паркет е Multiprotec 1000>>, с термично съпротивление само 0,006 m²K / W. Този параметър е резултат от нейната плътност и минерална структура, която провежда много добре топлината. Това драстично намалява консумацията на енергията в сравнение с други продукти. Друг добър вариант е XPS подложка Secura Thermo Aquastop Smart>> с термично съпротивление само 0,05 m²K / W.

Новото поколение подови настилки LVT&Rigid>> са с много нисък коефициент на топлоустойчивост (EN12664 до 0,033 m²K / W) и по-ефективно използване на подово отопление. Благодарение на HD минералната сърцевина е необходимо по-малко гориво за топлина и се отделя над 60% по-малко въглерод в атмосферата от едно домакинство в Европа всяка година.

Експертите от Arbiton са разработили специализирани подложки за този тип настилки, които са подходящи за помещения с висок трафик (много голямо съпротивление при тежки товари - статично натоварване (CS > 400 kPa).

 

 

Най-добрата подложка за подово отопление при LVT&Rigid настилки е Multiprotec LVT>> с термично съпротивление само 0,008 m²K / W. Добър вариант е XPS подложката Secura LVT Click Smart>> с термично съпротивление само 0,04 m²K / W.

Ефективното подово отопление гарантира огромни спестявания.