Полезно

Винилов под за баня? - тенденции за 2020г.

Адекватни ли са виниловите панели за пода в банята?

Топлината на дървото и усещането за природа е тенденция, която се задържа на пазара от години насам. Тъй като естественото дърво, дори и перфектно импрегнирано, не става за баня, дизайнерите търсят нови, технически напреднали решения. Напоследък керамичните плочки, стилизирани с дървесни шарки, бяха популярно решение. Но има и друго решение, което дава по-добро визуално въздействие - виниловият под. Той може да бъде монтиран без притеснение в баня и това решение си струва да се обмисли.

Винилов под във всяка стая

Едно пространство един под. Универсалността, наред с други силни точки, е основното предимство на виниловия под. Може да се монтира във всяка стая. Кухня, всекидневна, баня, детска стая - вие го определяте. Благодарение на стабилността на размерите можете да го поставите в зоната до 200 м2 без допълнителна дилатация и подови профили. Други силни страни на виниловия под са водоустойчивостта и издръжливостта (както на надраскване, така и на вдлъбнатини). Най-важното е, че винилите са много добри за подово отопление. Какво е перфектно от гледна точка на дизайнерите - те приличат на естествено дърво.

 

 

Виниловият под е достоен конкурент на керамичните плочки.

Най-популярното решение за баня са керамичните плочки. По навик, само керамичните плочки са подходящи за мокри помещения и влажна зона. Много хора смятат, че само те са достатъчно водоустойчиви, за да се използват в бани. Въпреки това дори професионалният монтажник трябва да използва течно фолио за допълнително уплътняване на замазката. Снадките между плочките са най-слабата точка на този под. С времето фугите могат да се напукат и да загубят своите уплътняващи свойства. Също така керамичните плочки са твърд и труден материал, но могат лесно да се счупят при падане на тежки предмети. Звучи познато?

Този „недостатък“ се споменава най-вече от по-възрастните. Лесно можеш да се подхлъзнеш по плочките, особено когато са мокри. Дали виниловият под е добра алтернатива на керамичните плочки в бани?

 

Виниловият под в банята ще Ви хареса

Виниловите настилки на Arbiton, с добро качество и минерална сърцевина (HD MINERAL CORE), са отлични за монтаж в баня. Разбира се, трябва да бъдат изпълнени някои изисквания. Както при керамичните плочки трябва да се нанесе защитен слой за замазка. Това се отнася за всеки материал, който би бил използван във влажна и наводнена рискова зона. Освен това, ако решите да инсталирате винилов под в плаваща система, трябва да се използва специално, еластично уплътнение, за да се защитят дилатационните фуги. Има различни продукти, които могат да се използват.

Подовите настилки HD Mineral Core, благодарение на производствената технология, са 100% водоустойчиви. Те могат да бъдат монтирани на пода, на стените, а също и в бани (с подово отопление). Съветваме Ви да не се използвате в душ зоната настилка, която се инсталира чрез клик като плаваща система.

Не препоръчваме използването на тези настилки за малки бани, където подът им трябва да бъде подготвен за разливане на вода, което е типично за нашите условия и традиции при използване на банята. Съответно трябва да има свързан с канализацията подов сифон. Подът трябва да има голям наклон (около 2,5%) за стичане на водата от всяка точка към сифона. При малка площ на пода това не може да се постигне с големи или твърди панели.

Важното от гледна точка на потребителя е, че виниловите панели не изискват импрегниране, а поддръжката е лесна и те могат да се почистват с редовни почистващи препарати за под.

 

 

Предимства на виниловия под в банята.

Освен лекотата на поддръжка, която вече споменахме, виниловите подове имат важни предимства, които в случай на монтаж в баня имат нов смисъл. Първо е подово отопление. Изследванията показват, че повечето потребители, когато избират подово отопление, мислят преди всичко за инсталирането на системата в бани. Какво може да бъде по-добре от това да стъпите на топъл под веднага след душ? Виниловият под с минерална сърцевина е идеален вариант, когато подовото отопление се планира в банята. Ниската стойност на коефициента на термично съпротивление ги прави равни на керамичните плочки.

Подове като Arbiton имат много висока устойчивост на надраскване, абразия и други типични механични повреди. Дори ако един панел се е повредил, има начини да замените само един панел, без да са необходими тежки работи или професионален монтажник. Накрая структурата на виниловия под придава комфорт и стабилност. Виниловият под не е толкова хлъзгав, колкото керамичните плочки, така че са по-безопасни за използване в бани.

Използването на винилов под в банята е силна тенденция, която ще доминира през следващите години в интериорния дизайн. Няма други продукти, това е толкова универсално. Виниловият под може да бъде монтиран „направи си сам“ и Ви съветваме да прочетете нашите статии, където ще намерите цялата полезна информация.