Полезно

Метод на инсталация чрез залепване на LVT подови настилки.

Виниловите панели стават все по-популярни поради тяхната издръжливост, водоустойчивост и модерен дизайн. За разлика от ламинираните подови настилки, LVT може да бъде просто залепена като алтернатива на класическия монтаж на плаваща настилка. Този тип е известен като лепящи се винилови панели (Dryback). Такава е колекция Aroq на Arbiton floor >>

Когато избирате винилов под, обърнете внимание на следното: как се монтира, състоянието на повърхността, дали има инсталирани отоплителни системи в основата, каква част от пода се използва, оформлението на помещението и неговото излагане на слънчева светлина.

Виниловите подове се предлагат във вариант със сух гръб или такива със самозалепващ гръб. Въпреки малката дебелина (2,5-3 мм), качеството на най-горния слой е толкова добро, колкото при пода на клик система. Dryback набира популярност отчасти благодарение на много атрактивната си цена и отличните акустични свойства.

Инсталирането с помощта на лепило изисква време, опит, точност и висока подготовка на повърхността. Неравности и вдлъбнатини на пода по-големи от 1 мм дълбочина и дължина по-голяма от 20 см или вдлъбнатини с дълбочина 2 мм и с дължина по-голяма от 1 м трябвада бъдат изравнени. Те могат да се отразят на най-малките детайли (като неравномерно свързване на фугата) и на перфектната завършена визия. За добри резултати повърхността трябва да е равна като маса. След като разнесете тънък слой лепило върху пода, изчакайте няколко минути, поставете 2 или 3 реда дъски и след това повторете целия процес. Подът може да се използва след 24ч.

Като алтернатива можете да използвате монтажна подложка със самозалепващ се слой. Подложката може да компенсира малките точкови неравности по повърхността, както и да ускори и улесни монтажа и, за разлика от лепилото, позволява пода да се използва веднага след монтажа му.

Вижте колко е лесно: