Полезно

Трябва ли да използвате специални подложки за винилови подове?

ФАКТИ

Виниловите подове трябва да се поставят върху подложка, когато са инсталирани като плаващ под. Винаги трябва да се спазват инструкциите и препоръките на производителя на пода. Валидността на гаранцията, която може да продължи над 25 години за винилови подове, зависи от спазването на такива инструкции.

Коя е най-добрата подложка за LVT?

Колкото повече винилови настилки се появяват на пазара, толкова се увеличава и предлагането на специални аксесоари за тях. Следователно, какви критерии трябва да се спазват при избора на подложка?

Параметрите на подложки за луксозни винилови настилки частично се припокриват с параметрите на подложките предназначени за ламинат и трислоен паркет, но има и допълнителни функции, за които трябва да внимавате.

MMFA - Асоциация на производителите на многослойни модулни подови настилки - подчертава няколко параметъра за продукти, посветени на LVT & Rigid подове и препоръчва техните стойности да не падат под определените нива. Като член на MMFA, Arbiton се грижи да спазва или дори да надвишава параметрите, препоръчани от Асоциацията.

Ако следвате препоръките на производителя на пода, като вземете предвид нуждите като подово отопление, няма да имате проблеми с избора на подходяща подложка. И ако имате някакви съмнения, не се колебайте да се свържете с нас: ние сме тук, за да Ви съдействаме, да Ви посъветваме и да Ви насочим в правилната посока. Ние сме част от Arbiton floor expert. Ние сме специалисти по пода!

 

На първо място СТАБИЛНОСТ - въпреки че виниловите подове са много издръжливи и устойчиви, те се нуждаят от издръжлива и устойчива подложка, за да запазят характеристиките си. Подложка, устойчива на натоварвания, ще гарантира защитата на уязвимият клик на виниловите подови панели. Този параметър е маркиран със съответната икона и CS идентификацията на опаковката. Колкото по-висок е CS, толкова по-висока е съпротивлението на натоварването на основата, което означава, че подложката може да се използва дори и при тежка употреба.

PC е друг параметър на основата, който определя трайността на пода. Трябва да се обърне внимание на стойността на PC, тъй като подът никога не е перфектно равен и дори малките точкови неравности могат необратимо да повредят клика на подовия панел. Параметърът е даден в [mm], а в някои случаи може дори да достигне 5 mm. Той ще се появи на опаковката като съответната икона.

Второ, ПОДОВО ОТОПЛЕНИЕ? Съпротивлението на топлопреминаване често се свързва погрешно с дебелината на подложката: не е вярно, че колкото по-тънка е подложката, толкова по-добра е нейната топлопроводимост - това също зависи от състава и плътността на основата. Всичко зависи от параметър R - термично съпротивление, което също има своя икона на опаковката. Колкото по-ниско е R, толкова по-добре се предава топлина и по-ниски сметки за енергия. Тук препоръките на MMFA ще бъдат полезни: изберете вашия слой, за да създадете най-добрата комбинация от под-подложка.

КЛАС ЗА ГОРИМОСТ е третият важен параметър: подът трябва да отговаря на противопожарните разпоредби в търговски и други приложения; следователно, той трябва да съдържа приложимия клас на горимост. Виниловите подови панели са класифицирани в групата продукти с реакция на огън Bfl-S1. Това означава, че огънят не се разпространява върху подобни материали и че те също така практически не генерират смъртоносен дим. Покритието трябва да отговаря на същите критерии, по-специално в търговски сгради, които се ръководят от по-строги правила за противопожарна защита. Ето защо трябва да потърсите символите, които показват клас на горимост на продукта върху опаковката.

Четвърто: С ИЛИ БЕЗ АНТИ-СЛИП? Противоплъзгащо покритие е слой, който предотвратява придвижването на подовия панел върху подложената повърхност. Той елиминира подхлъзване и следователно подпомага монтажа на пода, прави го по-стабилен и предотвратява движението при употреба - особено когато подът е натоварен с напр. мебели. В ръководствата за монтаж производителите на подове препоръчват (или не) използването на подложки с противоплъзгащо покритие. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да следвате указанията на производителя на пода. Теориите и препоръките за покритие против приплъзване варират при водещите производители на подове. Подложките с покритие против хлъзгане също са маркирани със съответните икони.

 

 

Разгледайте предлаганите подови подложки на Arbiton тук >>